Friday, July 14, 2017

Selvoppfyllende profetier

Det er en stund siden siste post og jeg skriver denne på norsk siden dette er noe som primært angår norske ølbloggere og forstå-seg-påere som i flere år har forutsagt et snarlig krasj blant norske mikro- og håndverksbryggerier. At en ølblogger har behov for å fremstå som fremsynt og street smart skjønner jeg, men jeg finner det utidig å stadig terpe på at "nå er det for mange bryggerier", "dette kan ikke gå bra" eller "snart kollapser markedet". Slike utsagn kom jeg over allerede 2011-12 og en eller gang vil det sikkert skje, det er ikke sannheten av dette jeg reagerer på men den nesten religiøse messingen av budskapet gang på gang. Ukritisk. Fordummende.

Det er noe som heter en selvoppfyllende profeti og man skal ikke glemme at unge mennesker som drømmer om å starte noe eget også er påvirkelige for psykologi. Hører de ofte nok at det ikke er noe vits i å starte med kommersiell brygging så gjør de ikke det. Mens andre som kanskje har fått stablet på bena et selskap får kalde føtter og legger ned virksomheten uten å ha gjort et forsøk. Selv om dette kan være mennesker som om fem år hadde vært en ny Austmann eller Kinn. Trist og unødvendig.

I mine øyne burde ansvarlige ølbloggere heller gått foran som gode eksempler og gitt råd, veiledning og oppmuntring fremfor terping på dommedagsprofetier eller skjulte agendaer.

Men kanskje er det bare slik det må bli når en kultur modner, for der alle - ølnerder, bloggere og bryggere - for ti år siden dro i samme retning er alle nå bare opptatt av å mele sin egen kake. I såfall er det en trist utvikling og en god grunn til å bli mer kritisk til ølbloggerne og deres motiver.

For min del vil jeg oppfordre så mange som mulig til å brygge øl, gjerne kommersielt. Det bør være plass til et lite gårdsbryggeri eller en bryggeripub på det fleste norske tettsteder og det finnes fortsatt mange hvite flekker på Norgeskartet.

Så gå ut og fargelegg Norge!

Og glem ølbloggerne.

Skål for en levedyktig ølkultur!
Utviklingen av norske bryggerier siden 1999

1 comment:

  1. I really like your post. It contains useful information for us. Thanks for sharing this amazing post. Find out regarding Draught Beer system.

    ReplyDelete